Historie

Manus van der Heiden begon na de Tweede Wereldoorlog met de handel in grond en sloopwerkzaamheden in Blaricum onder de naam H. Van der Heiden en zonen. Die zonen waren Henk en Feep, die later de scepter zwaaiden. Dochter Riek deed de administratie vanuit een slaapkamer in het ouderlijk huis. Het terrein van de familie van der Heiden lag op de rand van Blaricum en Huizen en daar lag ook ‘de Put van Manus’, een zandgat waar afval werd gestort in de jaren vijftig. De familie van der Heiden was afval erbij gaan doen, maar grond en sloopwerkzaamheden bleef de belangrijkste bedrijfstak. Wegenbouwers en bouwbedrijven behoorden tot de klantenkring.

In de jaren tachtig werd het bedrijf gespitst. Feep van de Heiden ging verder met het afvalcontainerbedrijf. Zijn zoon Herman, die inmiddels was begonnen in de grond, weg en waterbouw en zijn vrouw Sonja sprongen bij. De bedrijven werden samengevoegd en Herman en Sonja hebben hun werk 23 jaar lang met alle inzet en liefde uitgevoerd. En daar zijn mooie verhalen over te vertellen. Bijvoorbeeld over de met grote tuinen gezegende inwoners van Blaricum, bij wie de containers voor tuinafval gretig aftrek vonden. En over Sonja, die er persoonlijk op af ging als een factuur niet werd betaald. Maar voor de wanbetaler wiens persoonlijke situatie even tegen zat, was er altijd begrip.

Tegen het jaar 2000 leek het er op dat Van der Heiden niet kon blijven op de plek waar zijn grootvader ooit begonnen was, omdat de eigenaar van de grond andere plannen had. De rechter stelde de familie van der Heiden uiteindelijk in het gelijk en de firma mocht in Blaricum blijven. Voor de zekerheid hadden Herman en Sonja elders al een stuk grond gekocht. Dat was ‘over de brug’, oftewel over het Veluwemeer, in Zeewolde. Toen duidelijk werd dat het bedrijf in Blaricum kon blijven is het afvalbedrijf van der Heiden afgesplitst en verkocht aan Icova, samen met het nieuwe terrein in Zeewolde. Vader Feep die niet graag op de voorgrond treedt, werd eind juli 2004 met een smoes meegetroond naar Zeewolde en sloeg daar tot zijn eigen verrassing de eerste paal tijdens een feestelijke ceremonie voor de bouw van de grote hal voor afvalscheiding.

Door Icova werd een nieuwe bedrijfsleider aangesteld. Hij kreeg de taak om in de polder te pionieren en dat is hem en zijn medewerkers goed gelukt. In 2000 verwerkte het bedrijf nog 10.000 ton afval in Blaricum. Drie jaar na de heropening van het bedrijf in Zeewolde, in 2005, was dat al 35.000 ton afval en reststoffen. In Zeewolde werkt men nog steeds vanuit dezelfde filosofie als de familie van der Heiden dat ooit deed: snel reageren en een goede dienstverlening, gecombineerd met een goede prijs.

Van der Heiden is 24 uur per dag bereikbaar en verleent hulp in tal van calamiteiten. Als een vrachtwagen met frites op de rijksweg kantelt en z’n vracht verliest, is van der Heiden direct beschikbaar om de boel op te ruimen en af te voeren. En dezelfde klantvriendelijkheid hanteert Van der Heiden ook voor de snackbar op de hoek, want een tevreden klant is een trouwe klant.